Jak powstaje whisky?

Ten ciemnobrązowy trunek produkowany jest z różnego rodzaju zbóż, które przygotowane w odpowiedni sposób doskonale smakują, kiedy już są gotowe do degustacji. W wielu zakątkach świata powstaje whisky single malt, ale to Szkocja jest swoistym centrum, gdzie trunek ten produkowany jest już od dawien dawna. Jakość, smak, aromat i barwa to tylko niektóre niezwykłe cechy tego mocnego alkoholu, który kojarzy się z surowością i niesamowicie rozgrzewającym smakiem.

Słodowanie

Szkocja jest miejsce z wyjątkowo korzystnymi warunkami kiełkowania wybranych dla trunku zbóż. Kiedy rozłoży się je w odpowiednio wilgotnej atmosferze, wystarczy poczekać, aż ziarenka skiełkują, by następnie wydobyć z nich cenne cukry proste – przede wszystkim maltazę. Okres kiełkowania zatrzymywany jest poprzez suszenie ciepłym powietrzem lub, jak to robione jest w Szkocji, poprzez suszenie nad palącymi się resztkami roślin i mchu, czyli torfu. Po tym etapie następuje mielenie zacieru, aby przygotować go na kolejne części procesu powstawania dębowego alkoholu.

Leżakowanie whisky

Skomplikowany proces powstawania tego aromatycznego trunku single malt wymaga obecności Mistrza Destylacji, bez którego przeprowadzenie niektórych etapów byłoby zwyczajnie niemożliwe. Od jego umiejętności zależy sprawność i szybkość oraz precyzja wykonywanych czynności. Po ich skontrolowaniu alkohol można zlewać do beczek i odłożyć, aby odczekał do odpowiedniego momentu dla degustacji. Dojrzewanie trunku trwa minimum trzy lata i ma ogromne znaczenie dla końcowego smaku whisky. Bardzo istotna jest jakość i sposób wykonania beczki, bo to ona w dużej mierze generuje smak.