Jak produkowane jest wino wzmacniane?

Charakterystyczne dla Portugalii są popularne, wzmacniane naturalnym spirytusem wina porto i madera. Oprócz nich dużą popularność zdobyło orzeźwiające wino verde, jednakże to porto jest numerem jeden wśród tej trójki. Doskonale dobrane odmiany winogron i pieczołowicie przeprowadzony proces produkcji konkretnego wina to tylko niektóre z jego cech, bo wino portugalskie powstaje również dzięki dobrze dopasowanemu otoczeniu i pracy ludzkich rąk, bez której jego powstanie nie byłoby zwyczajnie możliwe.

Porto i jego wytwarzanie

Wzmacniane spirytusem wino powstaje odrobinę inaczej niż tradycyjne. Po wstępnym etapie fermentacji, w którym nasze wino osiągnie około siedmiu procent zawartości alkoholu, następuje jego wymieszanie z neutralnym spirytusem w proporcji jeden do czterech. Dzięki temu ten pełny trunek otrzymuje moc o wysokości dwudziestu procent, co oznacza, że jest odrobinę mocniejsze niż standardowe, stołowe wina. Dobrze skomponowane wino porto będzie miało pełny aromat dębu i wanilii, które są dla niego niezwykle charakterystyczne. Wyraźną różnicą między winami porto będzie barwa, która może być zarówno ciemnobrunatna, jak i słomkowożółta.

Wino portugalskie – madera

Madera to drugie co do popularności wino portugalskie, które można swobodnie nazwać wytworem czysto portugalskim. Wytwarzane na podobnej zasadzie co porto, ale o zupełnie innym, charakterystycznym smaku. Może być słodkie lub wytrawne, a jego moc sięga nawet dwudziestu dwóch procent. Jest to stosunkowo nowe wino, bo produkowane od około trzystu lat. Jego właściwości i smak są w gruncie rzeczy zależne przede wszystkim od roku upraw, w którym owocowały winorośle przeznaczone na maderę. Dobra jakość to jednak podstawa.